網站首頁 | 關于我們 | 英語論壇 | 廣告合作 | 設為首頁 | 收藏本站 熱點資訊:China's sharing economy is now exporting 李克強總理將出席中日韓領導人會
熱搜: 英語作文  英語話劇  影視
當前位置: 首頁 > 英語聽力 > 四六級聽力 >

沖刺四級高分:短文聽力解題技巧(中)

2017-06-10 17:56[四六級聽力] 來源: 瀏覽: 次 評論:
6大設題點

1. 篇首處常考

篇首出題已經強調多次了,這種出題方式比較容易掌握,通常是開篇點到文章討論的話題時即出現第一個問題。

這類試題往往可以由關鍵詞判斷答案。



2. 篇尾處常考

篇尾出題相對比較難,因為又要聽錄音,又要看選項,同時還要做出預測和選擇,好像沒余下什么時間用來判斷文章何時結束。

但是,篇尾出題還是有規律可循的。篇尾題常為細節題或者推論題,特別要注意做出某種結論的地方。



3. 表示并列、轉折、因果關系以及強調處常考

若文中出現下列詞語,則要注意: 如not only…but also, because, so, since, but, however, the only 等。

例1: What shouldn’t be too surprising according to the speaker?

A) Sales assistants promoting high margin goods.

B) Customers competing for good bargains.

C) Sales assistants following customers around.

D) Customers losing all sense of time.

原文: Supermarkets have made selling such a fine art that their customers often lose all sense of time. When interviewed, customers normally guess they’ve only spent half an hour in the supermarket even when they have been there for over 45 minutes. But that shouldn’t be too surprising. Any really profitable supermarket knows that it should keep its clocks well hidden.

答案: D)。短文提到了一次調查,接受調查的顧客中,很多已經在超市里待了45分鐘的人感覺自己僅待了半個小時,

因此,調查發現顧客在超市時沒有了時間感,而這一現象并不奇怪,故答案為D)。



4. 表示類比和舉例處常考

若文中出現以下詞語,一定要多加注意: 如for example, for instance, firstly, secondly, thirdly, the first, the second, first, next等。

例2: What does the speaker say about Trent Maguire, a thirteen-year-old boy?

A) He always boasts about his rich father.

B) He has too much to know the value of things.

C) He will grow up to be good for nothing.

D) He is too young to manage his inherited property.

原文: When every dream can come true, kids don’t learn the value of anything because they have everything. A thirteen-year-old boy, Trent Maguire, has a driver, credit cards and unlimited cash to do what he wants when he wants to. “One day, I’ll earn more than my dad!” he boasts.

答案: B)。短文提到,當每個夢想都實現時,孩子們不會知道任何事物的價值,因為他們已經擁有了一切。13歲的特倫•馬奎爾有司機、信用卡以及無限量的現金,他可以想干什么就干什么。

由此可知,他擁有太多,所以不知道事物的價值,故答案為B)。


5. 年份、年齡、價錢、時間等數字處常考

例3: What is the speaker complaining about?

A) The lack of time. C) The frustrations at work.
B) The quality of life. D) The pressure on working families.

原文: This is hardly a lonesome complaint, according to the families and work institutes, national study of the changing work force, 55% of the employees say they don’t have enough time for themselves, 63% don’t have enough time for their spouses or partners, and 67% don’t have enough time for their children.

答案: A)。短文提到,55%的員工說他們沒有足夠的時間供自己支配,

63%的員工說他們沒有足夠的時間陪伴自己的配偶或情侶,

67%的員工說他們沒有足夠的時間陪伴自己的孩子。

由此可知,在抱怨的是沒有時間,故A)為答案。


6. 形容詞和副詞比較級與最高級處常考

例4: Why does the speaker say financial targets are less likely to motivate workers?

A) They will not bring real benefits to the staff.
B) They concern a small number of people only.
C) They are arbitrarily set by the administrators.
D) They are beyond the control of ordinary workers.

原文: Such values are more likely to motivate workers than financial targets which automatically only concern a few people. Unfortunately, there’s only a limited number of such goals to go around and by definition, not all the competing companies in that industry can seriously plan to be the best.

答案: B)。短文提到,團隊精神比金錢更能激發員工的工作熱情,因為金錢利益必然只會與個別人相關。因此,答案為B)。

【看這里~】

如果大家有興趣的話,請關注【 英語巴士網-四六級聽力 】欄目,英語巴士網整合了您可能感興趣的相關英語學習資料,可以多看一下哦(^_^)

英語巴士公眾號

歡迎掃描二維碼關注英語巴士公眾號!

(編輯:bruce)

網友評論
熱門標簽
买彩票的人都是傻子